jadłodzielnia
W Miejsko-Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Choszcznie została umieszczona lodówka społeczna, inaczej jadłodzielnia. Korzystać z niej mogą potrzebujący, jak i ci, którzy mają możliwość, by podzielić się jedzeniem z innymi.

Ideą działających już w kraju jadłodzielni jest tzw. „foodsharing”, czyli bezpłatne dzielenie się z innymi nadwyżkami żywności lub wymianą towarów w wyznaczonych do tego miejscach. Każdy może przynieść do niej produkty, które nadają się do spożycia, a których nie jest już w stanie zagospodarować. Każdy może również poczęstować się żywnością. Nie jest to jednak miejsce zbiorowego żywienia, a jedynie punkt umożliwiający nieodpłatną wymianę żywności pomiędzy mieszkańcami. Pomysł „foodsharingu” narodził się w Niemczech w 2012 roku. W naszej rodzimej wersji nadwyżki pożywienia zanosimy właśnie do jadłodzielni – tzw. społecznej lodówki, do której wkładamy produkty lub gotowe dania opatrzone datą przydatności do spożycia. W zasadzie możemy tam zostawić każde danie. Wyjątkiem są surowe mięso, ryby, dania z surowych jaj i alkohol. Po co to wszystko? Ma to na celu zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Według badań Polacy rocznie wyrzucają do śmietnika nawet dziewięć milionów ton jedzenia, w tym dwa miliony to produkty, które marnują się w lodówkach i kuchniach indywidualnych konsumentów. Najwięcej wyrzuca się pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów. A po co, skoro można się tą „nadwyżkową żywnością” najzwyczajniej podzielić z kimś, kto z takiej pomocy chciałby skorzystać. Każde tego typu miejsce posiada swojego opiekuna, który dba o czystość i usuwa rzeczy przeterminowane. Choszczeńską jadłodzielnią zarządza MGOPS w Choszcznie, a lodówka społeczna mieści się w holu budynku (ul. Wolności 41, budynek dworca PKP) i czynna jest w godzinach od 7:30-15:00. – Korzystać niej mogą zarówno potrzebujący, jak i ci, którzy mają możliwość i ochotę, by podzielić się jedzeniem z innymi. To jeden z wielu sposobów, za pomocą których staramy się wesprzeć mieszkańców naszej gminy mierzących się z różnymi trudnościami życiowymi – podkreślił  Robert Adamczyk, burmistrz Choszczna.
 
(kk)
Regulamin korzystania ze społecznej lodówki:
  1. Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
  2. Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.
  3. Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
  4. Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
  5. Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie posiłku występują alergeny napisz to na opakowaniu.
  6. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
  7. Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.
  8. Nie niszcz lodówki, nie obklejaj jej swoimi ulotkami.

PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

  1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
  2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na
  3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości –„najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
  4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
  5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe
  6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych
  7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby
  8. Warzywa i
  9. Wyroby/przetwory własne, ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem z czego są sporządzone i datą przygotowania.

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

  1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
  2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
  3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
  4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
  5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
  6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
  7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
  9. Alkoholu i środków odurzających.